Generelt om ure

Generelt om ure:
Her vil du få svar på eventuelle spørgsmål du måtte have om de tekniske betegnelser, der kan være for ure.
12 eller 24 timers visning:
Et ur kan vise 12 eller 24 timers visning, og det kan betyde flere ting.  På et analog ur
 betyder det for det meste at der på urskiven er et ekstra lille ur, som viser om klokken der bliver vist er i intervallet 1-12 eller 13-24. På digitale ure vil det sige at uret kan vise tiden i det format vi kender herhjemme med timetallene 1-24 eller om uret bruger den tidsvisning som de bruger nogle andre steder med timetal 1-12 dog med AM (Ante Meridiem) for kl. 1-12 og PM (Poste Meridiem) for kl. 13-24.
Analog ur:
At et ur er et analogt ur, betyder at tiden vises med visere - en lille viser der viser hvilken time vi er i og en større som viser minut tallet. Analoge ure kan også have visere for mange andre ting, så som stopur, alarm, verdensur, 12-24 timers visning, power reserve og meget andet. De fleste analoge ure vi kender idag har quartz urværk, men i mange finere urmærker ligger stadig mekaniske eller automatiske urværker i urene, gerne med et glas på bagsiden af uret, så der er kik ind til de fine mekaniske tandhjul og fjedre.
ATM Atmosfærisk tryk: 
Angiver hvor meget tryk uret kan tåle ved fx. svømning, brusebad eller dykning - det kan du læse mere om under vandtæthed længere nede, hvor vi forklarer nærmere, hvad de forskellige vandtætheds tal betyder i praksis.
Automatisk urværk:
At et ur har automatisk urværk, betyder at uret ikke har noget batteri og at de mekaniske fjedre, som får urets visere til at gå, bliver trukket/spændt af et svinghjul, der kører rundt ved hjælp af dine bevægelser. Et automatisk urværk kan også trækkes ved at man drejer kronen rundt, da man på den måde spænder fjederen.
Et automatisk ur har bedst af at blive holdt igang og derfor kan man købe ur winders/bevæger opbevarings bokse, som holder uret igang når du ikke selv går med uret.
Batterier til ure:
Quartz og digitale ure bliver drevet af små runde flade 1,5 volts batterier. I mere avancerede digitale ure kan der være mere end et batteri, eller disse ure kan bruge kraftigere 3,0 volts batterier. Levetiden for et batteri til ure varierer meget.  Er det et almindeligt quartz ur, der bare viser tiden, vil levetiden for et batteri være omkring 2-3 år, hvorimod det på mere avancerede ure - somregel digitale, vil det have langt større betydning for batteriets levetid hvor meget uret bliver brugt og hvilke funktioner på uret der bliver brugt. Lys og akustiske alarmer bruger fx. meget batteri.
På quartz ure kan man sparer batteri ved at trække kronen ud, hvis uret ikke skal bruges i en længere tidsperiode, da uret for det meste går i stå når kronen trækkes ud. Vær dog varsom med at batteriet ikke bliver for gammelt og leder syre ud i uret.
Batterier kan skiftes selv, men det er altid en god ide at lade en urmager gøre det, da ure har pakninger og andre småting, som skal være i orden, og dette har urmageren det rigtige værktøj til, og kendskab til hvad og hvordan man gør.
Digital ure:
Digitalt betyder at på uret vises tiden på en lille skærm - enten LED eller LCD.  Digital ure er mest kendt som sportsure og derfor er de for det meste udstyret med batteri drevede urværker, med en masse funktioner. Funktioner såsom nedtælling, kompas, termometer, barometer, alarm, tidevands grafer, månefase, GPS, pulsmåler og meget mere.
Digital ure bruger også batteri, men pga. de mange funktioner, er det større batterier de bruger og enkelte kan også oplades ved hjælp af sollys eller kabel.
Vandtætheds info på ure:
Ure har alle en vis gradhed af vandtæthed og det er mest fordi at støvpartikler, regnvand og vand fra f.eks håndvask osv ikke skal komme ind og skade urværket samt urets teknik.
Generelt kan man sige at ure med en vandtæthed på 5 ATM og derunder kan man have på når man vasker hænder, med brusebad, karbad osv. skal man holde uret væk fra.
Et ur skal have en vandtæthed på 10 ATM før det er egnet til svømning og minimum 20 ATM, hvis du vil bruge det til at dykke med.
Er dit ur ikke ligefrem beregnet til dykning eller vandsport, så er det altid en unødvendig risiko at tage uret med ud på en svømmetur - især i saltvand, da dette kan mørne og forkorte holdbarheden af gummi pakninger, der skal holde vandet ude af uret.
Vandtæthed på ure er ikke en noget som er blivende. Urets pakninger ældes med tiden og varme, sæbe, klor, sved, saltvand og andre påvirkninger fremskynder denne proces på forskellig måder.
Derfor er det vigtigt at hvis du skal bruge dit ur til vandsport af forskellig art, at du får dit ur checket og kontrolleret jævnligt - og især før du ved du vil udsætte uret for større belastninger, så som svømning, udspring, dykning og lignende. Især ved svømning efter solbadning kan der opstå undertryk i uret, som følge af den pludselige nedkøling og er pakningerne ikke efterset og i orden, vil urets normale vandtæthed blive nedsat.
Ved udskiftning af batteri eller anden service er det vigtigt at bede urmageren om at efterse og udskifte defekte pakninger, og for en sikkerheds skyld efterfølgende få uret trykprøvet.
Kommer der kondens og dug på indersiden af glasset på dit ur, bør uret hurtigt efterses af en urmager, der vil sikre at der ikke sker varig skade på dit ur.