Generelt om karafler

En god og elegant vinkaraffel ser både lækker ud på bordet og tjener samtidig et par smarte formål.
En vinkaraffel hører både til i enhver restaurant hvor der kan købes vin, men også ude i alle jer vinelskeres hjem.
En lækker vinkaraffel tager ganske enkelt din vinoplevelse til nye højder. Med en
karaffel kan du ilte vinen, og dekantere den, og så ser det både lækkert og elegant ud med en vinkaraffel på bordet.
Herunder vil vi komme ind på hvad iltning af vin betyder, hvad forskellen er på iltning og dekantering, og om det gør en forskel.
Hvad er dekantering?
Når du hælder vinen fra dens bundfald, kan du med stor fordel bruge en vinkaraffel. Dette gør du ved at åbne din vinflaske, og vippe karaflen på skrå, hvorefter du nænsomt hælder vinen over i karaflen.
Under flaskens skulder placerer du en god og kraftig lyskilde, så du fra oven kan holde øje med når bundfaldet langsomt nærmer sig flaskens skulder. Når det sker, stopper du med at hælde.
Nu har du kun en lille smule vin med bundfald tilbage i flasken, og en karaffel fyldt med det lækreste vin, hvor du ikke skal bekymre dig om bundfald imellem tænderne, eller en ubehagelig følelse i munden.
Dekantering er oftest forbundet med vine med en vis alder, eftersom bundfald dannes over tid.
Det er en fordel at rejse flaskerne op et døgns tid i forvejen. På den måde kan bundfaldet nå at bundfælde sig. På den måde bliver det meget nemmere at skille bundfald fra din vin, når du skal til at dekantere.
Hvorfor ilte vin?
Nogle vine, hvoraf specielt yngre vine med masser af kraft, har godt af iltning for at åbne sig.
Det er ikke nok bare at åbne vinen en time før servering hvis det skal gøres optimalt. Der skal altså mere til.
Når man ilter vin, vil man gerne have så stor overflade i karaflen som muligt, da det er kontakten med ilten, der får vinens aromaer til at fordampe – jo mere overflade, des mere kontakt.
Unge vine har generelt en masse saft og kraft i sig, og for visse af disse vine er det en fordel at lade dem åbne sig inden du skal servere dem.
Tænk på det lidt lige som når du får serveret et glas vin.
Af og til hjælper det på vinoplevelsen at lade glasset stå lidt. Det er det samme, der sker i en vinkaraffel.
Nogle vine, såsom Portvin, har godt af lang tids iltning i karaflen. Jo yngre vinen er, jo længere tid har den godt af at ilte.
Det er hovedsageligt rødvine, man ilter, men også hvidvine kan have godt af
en tur. Særligt de store og komplekse hvidvine fra Bourgogne og det sydlige Tysklands rieslinger fra Mosel og Rhinen.
Nogle vælger endda at ilte deres champagne. Det er altid en god idé at lytte
til din vinhandlers råd om hvor lang tid, det anbefales at ilte den eller de vine du køber.
En god tommelfingerregel er, at en times tid i karaflen er godt for de fleste vine. Selv helt almindelige konsumvine fra supermarkedets hylder har godt af en tur i en karaffel. Hvis du vender dig til at bruge en vinkaraffel, vil du med garanti få en større vinoplevelse.
Hvordan renser du din karaffel?
Jo mere kunstfærdigt og snørklet en karaffel er udført, jo sværere er det at rense den efter brug.
Særligt besværligt kan det være, hvis karaflen har indtørrede pletter af vinrester siddende, hvorfor det altid er en god idé at du skyller din vinkaraffel i vand efter brug, så rødvinen ikke tørrer ind.
Der findes særlige børster, der er specielt udformede til at nå godt rundt i de mest gængse designs blandt karafler: den høje slanke karaffel og skibskaraflen med den brede bund.
Der findes også smarte keramiske rensekugler, som nænsomt og uden at ridse renser karaflen.
Et tredje råd er at bruge rensetabletter til tandproteser hvilket fungerer særdeles godt. Særligt kan dette bruges, hvis du har en karaffel som er meget kreativt udformet, så det kan være svært at komme godt rundt med børsten.
Brug gerne opvaskemiddel, eventuelt med en smule eddike hvis du bor i et område med meget kalk i vandet. Husk dog at skylle efter med rent vand inden tørring.
Hvordan tørrer du din karaffel?
Udvendigt tørrer du vinkaraflen med et godt viskestykke eller en microfiberklud til glas. Tørring indvendigt i karaflen kan også være lidt af en udfordring.
Et godt stativ til at lufttørre karaflen er godt at have. Karaflen stilles med bunden i vejret på stativet, så den resterende væske drypper ud.
Når karaflen er tør indvendigt er det som regel kun på kanten, du behøver at pudse efter for lige at få alt med.
Dine karafler er nu rensede og klar til næste omhældning, uanset om det er iltning, dekantering eller begge dele du har brug for.